Vata-balanserande gröt

En värmande god gröt som balanserar Vata.

  • 10 mandlar
  • 1-2 dadlar
  • 1 1/5 dl havregryn
  • 1-2 msk solrosfrön
  • 1 msk sesamfrön
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk kokosolja
  • ca 12 tunna skivor äpple

Till servering:

  • rismjölk eller mandelmjölk
  • färska bär t.ex. hallon, blåbär, jordgubbar

Gör så här:

  • Hacka mandlar och dadlar.
  • Lägg havregryn, solrosfrön, sesamfrön, mandlar och dadlar i en kastrull.
  • Häll på vattnet och koka upp.
  • Tillsätt kryddor och salt och låt koka i ca 5 minuter under omrörning.
  • Tillsätt kokosoljan och rör om.
  • Skiva äpplet tunt och lägg skivorna på gröten i kastrullen.
  • Sätt på locket och låt sjuda i ytterligare 3-4 minuter.
  • Servera gröten med uppvärmd ris- eller mandelmjölk och bär.

Receptet kommer från Janesh Vayidas bok ”Maten är min medicin”.

När jag gör gröten gör jag lite annorlunda:

Jag river ner ett äpple i stället för att skiva det, det blir då lättare att få det ordentligt mjukt.

När jag har lagt upp gröten i en skål, häller jag i mjölken i kastrullen och värmer lätt på den.

Sen är det bara att njuta av en nyttig, närande och god frukost.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *